Muszáj-e áfát fizetni a közcélú beruházásokon?

Már évek óta megoldatlan az a probléma, hogy hogyan kell kezelni az úgynevezett „közcélú” beruházások áfakötelezettségét. A fejlesztők ugyanis sokszor arra kényszerülnek, hogy tipikusan állami vagy önkormányzati előírások alapján „közcélú” beruházásokat valósítsanak meg. Az ilyen fejlesztések egyértelműen szükségesek a főberuházás miatt megnövekedett lakossági vagy ipari igények kielégítéséhez; ám annyiban mégis közcélúak, hogy tipikusan állami vagy önkormányzati tulajdonba kerülnek és később „bárki” használhatja azokat.

Hazánkban már 2008 óta tudható, hogy az ilyen beruházások költségeire rakódó áfa alapvetően levonható. Az átadással kapcsolatos korábbi ítéletek azonban ezeket áfa-kötelezettség alá vonta. Ezt arra a szabályra vezették vissza, hogy a terméknek, szolgáltatásnak a tevékenységi körből való ingyenes kivonása is áfaköteles, ha az azzal kapcsolatos áfa levonható volt.

Közcélú beruházás, áfa
Közcélú beruházás, áfa

Ebben nagy változást hozott az EUB egy ítélete. Az adott ügyben egy mészkőfejtő üzemeléséhez két szempontból is muszáj volt az odavezető önkormányzati utat kiszélesíteni, és azt az önkormányzatnak átadni. Egyrészt azért, hogy a mészkőfejtő építési engedélyt kaphasson. Másrészt azért is, mert a mészkőfejtőre tartó munkagépek ténylegesen sem tudták volna használni a meglévő szélességű utat.

Az Unió Bírósága a levonási jog meglététől függetlenül sem látta úgy, hogy az út ezt követő ingyenes átadása után áfát kellene fizetni. Szerinte ugyanis az út kiszélesítése olyan szoros összefüggésben volt a mészkőfejtő adóköteles tevékenységével, hogy azt a vállalkozás voltaképpen nem is vonta ki a saját tevékenysége köréből. Még azzal együtt sem, hogy az utat egyébként bárki más is ingyenesen használhatta.

Az EUB e döntése sokaknak hozhat könnyebbséget, ezért kifejezetten javasoljuk, hogy aki teheti, akár már a folyamatban lévő adóügyeiben is hivatkozzon rá.

SZERETNÉK RENDSZERESEN ÉRTESÜLNI A FRISS TARTALMAKRÓL