Miért pont engem szúrt ki az adóhatóság?

Egy NAV ellenőrzés kezdetén mindannyiunkban ugyanaz a kérdés fogalmazódik meg: miért pont én kerültem a NAV célkeresztjébe? Nincs jó hírünk, ugyanis erre a kérdésre biztos válasz nincs. Vannak azonban olyan jelek, amelyek alapján nagyobb valószínűséggel megbecsülhető, hogy előbb vagy utóbb a NAV adóellenőrzés alá fogja vonni a cégünket.

A NAV ellenőrzési terve

Minden évben megjelenik a NAV ellenőrzési terve, amely azt tartalmazza, hogy az adott adóévben kiket kíván az adóhatóság górcső alá venni. A nemrég megjelent, 2022-es ellenőrzési terv alapján többek között ellenőrzésre számíthatnak a számítástechnikai termékek kereskedelmével foglalkozók, a futár tevékenységet folytatók, az ingatlanközvetítői tevékenységet végzők és a távol-keleti termékeket árusítók.

Ez azért fontos, mert ezen terv mentén kalibrálják a NAV kockázatelemzési és kiválasztási szoftvereit. Ha tehát szerepelünk ezen a listán, akkor jó eséllyel számíthatunk arra, hogy cégünket érinteni fogja az adóellenőrzés.

NAV ellenőrzés, adóellenőrzés
NAV ellenőrzés, adóellenőrzés

Adótraffipax és az adóvizsgálat

Érdemes nyomon követni az adóhatóság honlapján közzétett, „adótraffipax” kódjelű jelentéseket is. Ezekben az adóhatóság előre közzéteszi, hogy hol lehet helyszíni ellenőrzésekre számítani a közeljövőben. Ezekből például láthatjuk, hogy a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága a vendéglátókat és a taxisokat biztosan ellenőrizni fogja 2022. áprilisban, májusban és júniusban. A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága pedig a virágkereskedőket fogja ellenőrizni 2022 tavaszán, akár online vásárlásokkal is.

Áfa-visszaigénylők

Örök igazság, hogy áfát sosem kérünk vissza az adóhatóságtól, ha az ellenőrzést el akarjuk kerülni. Ha mégis, akkor szinte biztos, hogy a NAV pellengérre állít és töviről-hegyire leellenőrzi a cégünket. Ez egyre inkább igaz akkor is, ha nem kiutalást, hanem „csak” átvezetést kérünk.

A „gyanús” jelek

Ellenőrzést vonhat maga után végül az is, ha gyanús személycsere történt a cégünkben (pl. a magyar tulajdonos egy kétes üzleti tranzakciót követően eladja a cégét egy harmadik országbeli, nehezen fellelhető állampolgárnak), ha a székhelyünket áthelyeztük, ha a székhelyünk székhelyszolgáltatóhoz van bejelentve, illetve, ha újonnan alakult céggel hirtelen többmilliós üzleti kapcsolatba kerültünk. Érdemes tehát az ilyen változásokat az adóellenőrzés kockázatának oldaláról is végiggondolni.

NAV ellenőrzés, adóellenőrzés

SZERETNÉK RENDSZERESEN ÉRTESÜLNI A FRISS TARTALMAKRÓL