Miért hív telefonon a NAV-revizor?

Amikor az adóhatósággal való kommunikációra gondolunk, alighanem legtöbbünknek egy terjedelmes, jogszabályokkal teletűzdelt, sokszor nehezen érthető, postai hivatalos levél jut eszébe. Ma már azonban ez a legtöbb esetben nem igaz. Az adózók jelentős hányada ugyanis elektronikus úton (e-mailen, ÁNYK-n, e-Papíron keresztül) tart kapcsolatot az adóhatósággal. Emellett néha előfordul az is, hogy az adóellenőr – többnyire rejtett számon – telefon keres minket.

Egy ilyen telefontól elsőre mindenkinek összerezzenhet a gyomra, de az esetek túlnyomó részében valójában nincs mitől megijedni. A revizorok jellemzően csak az adóeljárás elősegítése és gyorsítása érdekében telefonálnak az adózóknak.

adóeljárás, adóellenőrzés, NAV
adóeljárás, adóellenőrzés, NAV

Csöröghet a telefonon, ha például az egyik iratot az adóhatóság már elhelyezte az adózó elektronikus tárhelyén, de az adózó azt még nem vette át, és a revizort szorítja az ellenőrzési határidő, és ezt így kívánja az adózó tudtára adni. Ilyenkor nem kell mást tenni, mint illedelmesen megköszönni a tájékoztatást, majd végiggondolni, hogy mikor áll érdekünkben letölteni az iratot. Az is előfordulhat, hogy az ellenőr előre tájékoztat minket telefonon az adóellenőrzés megindulásáról. Továbbá az is lehetséges, hogy a revizor valamilyen iratot nagyon hiányol, és ezt kéri be tőlünk, vagy csak egy személyes meghallgatás időpontját kívánja leegyeztetni. De ugyanígy mi is felhívhatjuk a revizort telefonon, ha valamilyen kérdésünk van, vagy valami nem világos számunkra a leírtakból.

Fontos tudni a telefonos kommunikációról, hogy az jogi kötőerővel nem bír. A telefonon elhangzottakat tehát nem lehet később felhasználni sem előnyünkre, sem hátrányunkra. Így például a telefonos értesítés nem eredményezi az adóellenőrzés jogszerű megindulását, és a személyes meghallgatás így közölt időpontja sem tekinthető joghatályosnak, továbbá a telefonon kért irat nem minősül szabályos iratkérésnek. Mindazonáltal nem célszerű visszaélni az adóellenőr jóindulatával, hiszen a szimpátia elveszítése később akár vissza is üthet.

adóeljárás, adóellenőrzés, NAV

SZERETNÉK RENDSZERESEN ÉRTESÜLNI A FRISS TARTALMAKRÓL