Hogyan tudjuk halogatni az adóhiány megfizetését

A NAV megállapításainak legkritikusabb következménye, hogy az adózónak az adóhiányt és a bírságot meg kell fizetnie. De hogyan tudjuk elérni, hogy erre minél később kerüljön sor?

Az elsőfokú adóhatóság határozata nem válik véglegessé és végrehajthatóvá, ha az ellen az adózó fellebbez. Az ezt követően meghozott másodfokú határozat azonban főszabály szerint végrehajtható. Ez alól is tudunk azonban mentesülni, ha az adóhatóság döntését a bíróságon megtámadjuk és egyidejűleg azonnali jogvédelem iránti kérelmet terjesztünk elő. Ha ennek a kérelemnek a bíróság helyt ad, úgy az adótartozást a bírósági eljárás végéig nem kell megfizetni. Vigyázni kell azonban arra, hogy a kérelmet időben terjesszük elő: bár a keresetlevél beadására 30 napunk van, a másodfokú adóhatósági határozat az azt követő 15. napon végrehajtható. Ezért megeshet, hogy bár keresetet és kérelmet akarunk előterjeszteni, de a számlánkról az adóhatóság már a 17. napon leemeli a pénzt.

adóhiány
adóhiány

Ha bármelyik lépést nem tudjuk (időben) megtenni, vagy a bíróság nem ad helyt az azonnali jogvédelem iránti kérelemnek, úgy az adózó az adóhiány és az adóbírság megfizetésére részletfizetést, bizonyos esetekben akár fizetési haladékot is kérhet. Ezzel is el lehet kerülni az azonnali végrehajtást – de csak egyszer.

Mindez azonban csak akkor járható, ha az adóhatóság az adóeljárás során korábban nem vezetett végrehajtást a számlánkkal szemben. Extrém esetben ugyanis sor kerülhet arra, hogy az adóhatóság, ideiglenes biztosítási intézkedés révén még határozata meghozatal előtt beszedi az adózótól a feltételezett adóhiány és adóbírság összegét. Ilyenkor ezen összeg sorsa csak az eljárás lezárultával rendeződik: vagy az adóhatóságnál marad, vagy azt visszakapja az adózó.

SZERETNÉK RENDSZERESEN ÉRTESÜLNI A FRISS TARTALMAKRÓL