Hogyan ismerhetem fel az adóellenőröket?

szerző:

BARTA PÉTER, ügyvéd, adótanácsadó

Indul a nyári szezon, ami az adóhatósági revizorokat is indulásra készteti. A próbavásárlások miatt nem csak azok a vállalkozók izgulhatnak, akiknél a revizorok korábban már találtak esetleg szabálytalanságokat. A NAV adatelemzési eszközei ugyanis nagy hatékonysággal választják ki a kockázatosnak ítélt vállalkozásokat. De vajon ki lehet-e szúrni az inkognitóban járó ellenőröket?

Aki dolgozott már vendéglátásban, annak ismerős lehet az a régi ökölszabály, miszerint a párosával vásárló, magyar vendégek nagyobb valószínűséggel lehetnek revizorok, ezért nem árt a fokozott óvatosság ilyen vendégek esetén.

adóellenőr, próbavásárlás, NAV próbavásárlás
adóellenőr, próbavásárlás, NAV próbavásárlás

Az adóhatóság azonban nagyon is alkalmazkodónak bizonyult, ami a próbavásárlásokat illeti: az operatív szakterület munkatársai tudatosan igyekeznek autentikus, hétköznapi kuncsaftként, hétköznapi szituációk teremtésével tesztelni a jogkövetési hajlandóságot. Így a revizorok gyakran nagyobb társaságban teszik próbára a kiszemelt vállalkozást, vagy az egyik revizor csak nagyon távolról, észrevehetetlenül figyeli az eseményeket. És az is előfordulhat, hogy a revizorok – például egy fesztiválon – angolul veszik igénybe a kiszemelt szolgáltatást. Magyarán az adóhatóság fortélyainak finomodásával ma már nincs olyan közvetlen fogódzó, amely alapján előre meg lehetne állapítani, hogy egyik vagy másik ügyfelünk, vásárlónk, vendégünk, utasunk, páciensünk vagy betegünk nem adóellenőr-e éppen.

Mégis érdemes lehet figyelni a közvetett jeleket, és erre munkatársainkat is figyelmeztetni. Mert még a legjobb szándék mellett is sok múlhat a megérzésen, és ha a jó időben vagyunk figyelmesek, akkor biztos nem futunk bele a mulasztási bírságba például egy olyan elkerülhető baki miatt, hogy a szabályszerűen kiállított bizonylatot a nagy kapkodásban elfelejtjük odaadni a próbavásárlást végző ellenőröknek. Így mindenképpen legyünk hatványozottan figyelmesek a kiszolgálásnál, ha az alábbiakat tapasztaljuk:

  • A vendégek viselkedésében valami furcsának hat. Például, ha egy asztaltársaság tagjai vagy egy taxi utasai idegenként, vagy egyébként a helyzethez képest indokolatlanul kényelmetlenül viselkednek.
  • Az ellenőröknél rendszerint mindig kéznél van az igazolványuk. Ez ugyan elfér egy pénztárcában is, de sokan járnak kisebb táskával, amelyben írószert és például a jegyzőkönyvezéshez szükséges formanyomtatványokat is maguknál tartanak.
  • Érdemes különösen figyelni a kiemelt ellenőrzési időszakokban és helyszíneken, valamint a rendszerszintű, akciószerűen végrehajtott razziák alkalmával. Ezekről az adóhatóság gyakran tájékoztatja is a publikumot, például a NAV honlapján megjelenő „adótraffipaxok” formájában.
  • Különösen nagyobb ellenőrzések alkalmával az adóhatóság munkatársai szoros együttműködésben dolgoznak más társhatóságokkal, például a rendőrséggel. Ha egyenruhásokat látunk a környékünkön, az is egy komoly figyelmeztetés lehet.
adóellenőr, próbavásárlás, NAV ellenőrzés

SZERETNÉK RENDSZERESEN ÉRTESÜLNI A FRISS TARTALMAKRÓL