Három nap alatt kell válaszolnom a NAV-nak, de ez nem elég. Mit tehetek?

szerző:

BEREZNAI HENRIK, ügyvéd, adójogász

A NAV egy adóeljárás során számos esetben hívja fel, illetve kötelezi az adózókat nyilatkozat- vagy vallomástételre, és különféle iratok átadására. Ezekre ráadásul igen rövid, jellemzően néhány napos határidőt szokott biztosítani az adózók számára. Mit tehetünk ilyen esetekben?

A NAV a legtöbb adóellenőrzés és jogkövetési vizsgálat esetén hosszú kérdéslistákat küld az adózóknak, és sokszor temérdek iratot is bekér tőlük. Ezek kezelése nem kis fennakadást okozhat egy cég ügymenetében. A válaszok következetes megfogalmazása ugyanis már önmagában is tetemes időt és energiát emészthet fel. Sőt, egy-egy kérdés helyes megválaszolásához sokszor évek óta érintetlenül porosodó irathalmokat, bizonylatokat kell előkeresni és áttekinteni.

adóeljárás, nyilatkozattétel, adóellenőrzés, jogkövetési vizsgálat
adóeljárás, nyilatkozattétel, adóellenőrzés, jogkövetési vizsgálat

Tetézi a bajt, hogy az adóhatóság rendszerint nagyon rövid, jellemzően néhány napos határidőt biztosít a válaszadásra. Ez azonban a legtöbb esetben egész egyszerűen nem elegendő ahhoz, hogy megfontolt, mégis az adóhatóság munkáját segítő válaszokat adjunk. A dolognak márpedig nagy a tétje: ha pontatlan vagy ellentmondásos válaszokat adunk, akkor az adóhatóság a terhünkre értékelheti azokat. Ha pedig nem reagálunk határidőben, a NAV megbírságolhat minket, ráadásul elveszíthetjük az adóhatóság jóindulatát is.

A jogszabályokban nincs külön nevesítve, talán ezért is van kevésbé jelen a köztudatban, pedig életmentő lehet, hogy ilyen helyzetekben az adózók kérelmezhetik az adóhatóságtól a határidők meghosszabbítását. Ez a kérelem nem köti az adóhatóságot, de megfelelő indokok és bizonyítékok mellett a NAV jellemzően el szokta fogadni, és észszerű időtartammal meg szokta hosszabbítani az eredeti határidőt.

És milyen indokok jöhetnek számításba? Például szabadság, betegség, külföldi út, ügyvezető- vagy könyvelőváltás, a bevallási időszakok okozta extra leterheltség, folyamatban lévő reorganizáció, járványhelyzet stb. Arra azonban figyelni kell, hogy még az eredeti határidő lejárta előtt kérni kell a határidő meghosszabbítását. A lejárt határidőt ugyanis a NAV sem tudja már meghosszabbítani.

Célszerű tehát a fenti lehetőséget minden pénzügyi vezetőnek és könyvelőnek észben tartania, szükség esetén pedig egy adójogász segítségét igénybe venni, mert ellenkező esetben könnyen belefuthatunk abba, hogy a NAV a hallgatásunkat bírsággal fogja „díjazni”.

adóeljárás, nyilatkozattétel, adóellenőrzés, jogkövetési vizsgálat

SZERETNÉK RENDSZERESEN ÉRTESÜLNI A FRISS TARTALMAKRÓL