Egy NAV-feketelista története: aki egyszer rákerül, az örökre ott is marad?

szerző:

BARTA PÉTER, ügyvéd, adótanácsadó

Az adóhatóság több, nyilvánosan elérhető adatbázist, nyilvántartást vezet. Ezeknek célja, rendeltetése változó, az azonban általános érvénnyel elmondható, hogy az adózók tájékozódását és tájékoztatását szolgálják. A nyilvántartások közül a legismertebbek azok, amelyek szankciós jellegűek, és amelyekre valamilyen jogellenes magatartás elkövetése miatt kerülnek fel az érintettek, így ezeket a köznyelv a – lássuk be, nem túl hízelgő – „feketelisták”, „szégyenlisták” elnevezéssel illette.

Ezek közül is kiemelkedik az áfabevallást be nem nyújtó adózók (vagy egyszerűbben az áfamulasztók) listája, mivel az adóhatóság elvárása szerint nem lehet az áfát levonásba helyezni akkor, ha olyan partnertől fogadunk be számlát, aki ezen a listán szerepel. Ráadásul, ha erre a listára felkerülünk, akkor hitelfelvételi akadályokkal, valamint közbeszerzési és pályázati nehézségekkel is szembesülhetünk. Arról nem is beszélve, hogy mekkora bizalomvesztést okozhat a piacon.

adóellenőr, próbavásárlás, NAV próbavásárlás
adóellenőr, próbavásárlás, NAV próbavásárlás

Márpedig erre a listára nem annyira nehéz felkerülni, mint gondolnánk. Ha ugyanis több mint két, egymást követő bevallási időszakon keresztül, bármilyen okból nem teszünk eleget az áfabevallási kötelezettségünknek, akkor máris „örömmel” üdvözölhetjük a nevünket ezen a listán. Elegendő tehát hosszabb ideig betegnek lenni, elfeledkezni az áfabevallásokról és máris felkerülünk erre a listára. Sőt, az sem ment meg minket, ha a hiányzó áfát gyorsan beutaljuk a költségvetés részére (és csak az áfabevallásokat mulasztjuk el). A lista „erejét” jelzi az is, hogy a mai napon 4558 oldalból áll, oldalanként kb. 12 adózót tartalmaz, tehát ma kb. 55.000 adózót érint.

Önmagában azonban nem a listára „felkerülés” a probléma, hiszen elfogadható cél, hogy az adóhatóság jelezze a nyilvánosság számára azok nevét, akik nem adnak be áfabevallásokat. A probléma az, hogy úgy tűnik, hogy az említett listáról nem lehet „lekerülni” – legalábbis a hatályos jogszabályok a „lekerülés” menetét, módját egyáltalán nem rendezik. Emiatt úgy tűnik, hogy akkor is rajta maradunk ezen a listán az idők végezetéig, ha utóbb pótoljuk a hiányzó áfabevallásokat és rendezzük az adófizetési kötelezettségeket. Ezt mutatja az is, hogy a lista oldalszáma napról-napra csak nő…

adóellenőr, próbavásárlás, NAV ellenőrzés

SZERETNÉK RENDSZERESEN ÉRTESÜLNI A FRISS TARTALMAKRÓL