Alkuképes-e a NAV?

A NAV nem alkuszik – tartja a mondás. Közben meg városi legendaként terjednek pletykák, hogy valaki megalkudott az adóeljárás során. Lehet-e akkor most egyezségre juti a NAV-val vagy sem?

 

Az adóper során semmiképpen sem

Ha már perre került sor, akkor a törvény egyértelműen fogalmaz: a NAV döntése elleni bírósági eljárásban nincsen helye perbeli egyezségnek. Üzletileg hiába állna esetleg a feleknek érdekében az egyezség, az adóper kimenetele vagy fekete vagy fehér: vagy az adóhatóságnak ad igazat a bíróság és akkor meg kell fizetni az adótartozást, vagy az adózónak és akkor ő mentesül a kötelezettség alól.

adóellenőrzés, adóper
adóeljárás

Az adóeljárás során árnyaltabb a kép

Ha már az adóhatóság adóhiányt állapított meg, úgy ezt az adótartozást – vállalkozások esetében – nem engedheti el és nem mérsékelheti. Mindaddig azonban, amíg az adóhatóság döntése meg nem születik, elviekben van lehetőség arra, hogy az adózó – megfelelő érvekkel a birtokában – konstruktív konzultációt folytasson az adóhatósággal az adóeljárás során. Ennek keretén belül az adóhatóság juthat olyan álláspontra, hogy érvelése nem áll szilárd lábakon, amely befolyásolhatja a döntésének meghozatalakor. Erre azonban, a gyakorlat alapján, igen ritkán kerül sor.

Mérséklés, fizetési könnyítés: szabadabb a pálya

Ha már az adóellenőrzés után megszületett a NAV megállapítása, érdemes lehet adómérséklést vagy fizetési könnyítést kérni. Míg magánszemélyek szélesebb körben kérhetnek adómérséklést, addig vállalkozások ilyet csak a pótlék- és bírságtartozásaikra igényelhetnek (az adótartozásokra tehát nem), és csak akkor, ha annak megfizetése ellehetetlenítené a működésüket. Hasonló okokból – de csak átmeneti fizetési nehézség esetén – bármely adózó kérhet fizetési halasztást vagy részletfizetést is a tartozásaira. Fontos azonban tudni, hogy egyik ilyen kérelem sem lesz fáklyás menet, mert a kérelemhez mélyrehatóan fel kell tárnunk a jövedelmi és vagyoni viszonyainkat és részletes, számításokat is tartalmazó indokolást is elő kell adnunk, hogy meggyőzzük az adóhatóságot.

A fenti, általános szabályokon túl további kedvezmények érhetők el a megbízható adózók számára, valamint 2022. június 30-ig bármely adózó további kedvezményeket is kérhet a koronavírus miatt, feltéve, hogy a fizetési nehézsége a veszélyhelyzetre vezethető vissza, vagy tevékenysége a veszélyhelyzet miatt lehetetlenült el.

Adóellenőrzés

SZERETNÉK RENDSZERESEN ÉRTESÜLNI A FRISS TARTALMAKRÓL