Adóellenőrzés esetén meg kell-e jelenni személyesen a NAV-nál?

Nincs annál rémisztőbb, mint amikor a NAV személyesen kívánja meghallgatni az adóvizsgálat alá vont cég ügyvezetőjét. De meg kell-e ilyenkor az ügyvezetőnek valóban jelennie?

Az adóellenőrzés legelején jellemzően nem kell megjelenni személyesen

Az adóellenőrzés megindításáról szóló értesítő jellemzően tartalmazza azt, hogy az adózó képviselője jelenjen meg az adóhatóság hivatali helyiségében egy előre meghatározott időpontban. Ettől azonban nem kell megijedni, mert az esetek 99%-ában mégsem kell megjelenni a revizorok előtt személyesen, az eljárás ezen szakaszában. Ilyenkor érdemes már a startvonalon, telefonon vagy e-mailben egyeztetni a revizorral, hogy „ugye, nem kell most befáradni az adóhatósághoz”. Az e-mail azért hasznosabb a telefonnál, mert akkor nyoma is marad annak, hogy a revizor megerősítette, nem kell látogatást tenni a NAV hivatali helyiségében.

Adóellenőrzés, személyes megjelenés, írásos nyilatkozat
Adóellenőrzés

Az adóellenőrzés későbbi szakaszában már nehéz kibújni a személyes megjelenés alól

Az ellenőrzés későbbi szakaszában már jóval nehezebb „megúszni” a személyes meghallgatást, ha ahhoz a NAV feltétlenül ragaszkodik. Ilyen esetben javasolt szakemberrel együtt befáradni a NAV-hoz. Fontos azt is tudni, hogy az eljárás alá vont cég képviselője bármikor, indokolás nélkül megtagadhatja a nyilatkozattételt vagy a válaszadást, de ez nem mentesíti őt a megjelenési kötelezettség alól (tehát a NAV előtt ilyenkor is meg kell jelenni, és itt kell elmondani, hogy nem kíván nyilatkozatot tenni).

Sokszor írásban is lehet nyilatkozni az adóellenőrzés során

Egyre gyakoribb azonban, hogy a NAV nem ragaszkodik minden áron a szóbeli meghallgatáshoz, pusztán megszokásból küldi el így az idézést. Érdemes ezért megpróbálkozni egy olyan kérelemmel, melyben az adózó azt kéri, hogy a személyes meghallgatás helyett írásban tehessen nyilatkozatot. Ez a kérelem az adóhatóságot nem köti, de az esetek nagy részében számára is könnyebbség, ha az adózó nem szóban, hanem írásban nyilatkozik, hiszen ez jóval gyorsabb és kevesebb adminisztrációs teherrel jár. Az adózónak pedig sokkal kényelmesebb, mert nem kell átélnie a szóbeli „feleltetéssel” járó stresszt.

Adóellenőrzés

SZERETNÉK RENDSZERESEN ÉRTESÜLNI A FRISS TARTALMAKRÓL